Nový územný plán mesta má byť podľa hlavného architekta rozvojový

30.01.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 29. januára (TASR) – Nový Územný plán (ÚP) mesta Banská Bystrica má byť podľa slov hlavného architekta mesta Ľubomíra Kelemana rozvojový. Ako priblížil, návrh nového ÚP rozvíja pôvodný plán v základnej koncepcii urbanistického rozvoja. Dopĺňa dopravnú kostru, dopĺňa rozvojové plochy hlavne pre bývanie a vybavenosť tak, aby mohlo byť mesto chápané ako rozvojové.

Ako podľa Kelemana konštatovala odborná komisia pred časom, doteraz platný plán z pohľadu koncepcie nie je zlý. Avšak odkedy vznikol, legislatíva sa posunula a sú aj iné spoločenské podmienky. \"Nový ÚP odráža súčasnú legislatívu a dúfam, že bude odrážať aj potreby mesta,\" uviedol Keleman.

Verejné prerokovanie návrhu ÚP sa uskutočnilo koncom pracovného týždňa a nieslo sa v duchu pripomienok aj otázok zo strany obyvateľov. \"Každou pripomienkou sa budeme zaoberať v spolupráci so spracovateľom návrhu ÚP. Vyhodnotenie pripomienkového konania bude určitým konsenzom vo vzťahu ku všetkým navzájom sa ovplyvňujúcim pripomienkam,\" povedal Keleman. Dôležité je podľa neho to, aby mali najprv dohodu so štátnou správou, s nadradenými územnoplánovacími dokumentáciami, a tie ovplyvnia aj spôsob vyhodnocovania. Návrh ÚP sa prerokúva do 20. februára. To znamená, že všetci, ktorí majú nejakú pripomienku či námietku, ju majú doručiť písomne do tohto dátumu na adresu mesta. ÚP bude vo svojom výsledku podľa Kelemana akýmsi dohovorom, kompromisom a podľa možnosti takým, aby vytvoril príležitosť rozvoja mesta. \"Nedá sa zohľadniť 100-percentne každá pripomienka, či pozitívna alebo negatívna. Je to dohovor a ÚP vytvára predpoklady,\" vysvetlil Keleman.

Riaditeľka Inštitútu urbanizmu a územného plánovania Urbion Ľudmila Priehodová za pozitívne považuje, že už je tu šanca schváliť ÚP. \"A možno po 10 rokoch tu budeme mať nejaké pravidlá.\" Občania aj investori teda budú vedieť, čo ich čaká. \"A že to snáď bude dokument, ktorý bude podkladom pre územné rozhodovanie na úrade, lebo len tak môže byť nejaká transparentnosť a tak sa dá predchádzať korupcii, keď sú jasné pravidlá a ľudia vedia, na čom sú,\" uviedla. Pokiaľ ide o negatíva, trápi ju, že sa znovu objavujú tie isté veci, proti ktorým sa už ľudia vyjadrovali v minulosti. \"Proti ktorým boli petície, aj my ako poslanci sme v uznesení navrhli, aby tieto veci v tom ÚP neboli,\" skonštatovala Priehodová.

Návrh ÚP umožňuje realizáciu projektov, ktoré v minulosti už Banskobystričania odmietli. V máji 2010 obyvatelia Fončordy napríklad protestovali proti dostavbe centra obchodu, služieb a bývania Úsvit, ktoré malo mať 15 poschodí a malo byť v rozpore s platným ÚP. Krajský súd vtedy rozhodol v prospech obyvateľov. Návrh nového ÚP tu však 15 nadzemných podlaží postaviť umožňuje. \"Ak si dobre pamätám z tohto verejného prerokovania, respektíve oboznámenia s riešením, v tej funkčnej ploche je uvažovaný regulatív od štyroch do 15 nadzemných podlaží, s tým, že tých 15 je limitná výška,\" uviedol Keleman. Zdôraznil však, že ÚP nerieši budovy, ale funkčné plochy, do ktorých dáva regulatívy funkčného a priestorového využitia. Obyvateľka sídliska Ivana Škodová priblížila, že na Fončorde funguje komunitný spôsob života, je to bezpečná lokalita. \"Môžem vonku nechať vnúčence, lebo sa im nič nestane. Sú tam pieskoviská, ihriská, grilujeme si... A toto všetko zmietne ako veľká voda takáto megalomanská stavba,\" zdôraznila Škodová. \"Určite dáme písomnú pripomienku,\" podotkla.
 

Vyberte región